Taş Taban fırın nedir?

Taş tabanlı fırınlar, ısıyı pişirme bölgesinde üreterek alttan tuğla taban, üstten rezistanslar sayesinde ürüne doğrudan etki ederek pişirme yapan fırınlardır.

Her taş tabanlı fırında unlu mamul pişer mi?

Taş tabanlı fırınların hepsinde unlu mamul pişirmek mümkün ancak daha verimli ve daha çok ürün çeşidine hitap eden fırınlar katları birbirinden bağımsız çalışan modellerdir. Tek tip ürün pişiren üreticiler için (ekmekçiler vs.) matador fırın olarak bilinen çok katlı fırınlar üretilmiştir. Matador fırınlar, katları birbirinden bağımsız çalışmadığı için çeşit ürün pişiren üreticilere hitap etmemektedir.Maestro serisi fırınlar konveksiyon fırınlardan farklı olarak pişen ürünlerin nemini dışarıya doğrudan atmazlar ve bu sayede kara fırın lezzetine en yakın, raf ömrü uzun pişirme olanağı sağlarlar.

Taş tabanlı fırınlarda katların bağımsız çalışmasına neden ihtiyaç duyarız?

Bu fırınlarda birden fazla çeşit ürünü aynı anda pişirebilmek için birbirinden bağımsız çalışan katlara ihtiyaç duyulur. Örneğin üç katlı bir fırında aynı anda börek, simit ve baklavayı pişirmek istediğinizde her katın pişirme ayarları ayrı ayrı yapılabilmelidir. Maestro serisi fırınlarımız sıcaklık, ısı şiddeti, zaman ayarı ve havalandırma özelliklerini her kat için birbirinden bağımsız şekilde sunmaktadır. Bu sayede pişirmek istediğiniz ürünlerin sıcaklık değerleri ile nem ve kokusunu birbirine karıştırmadan pişirme imkanı sunar.

Sıcaklık ve ısı şiddet ayarı nedir?

Sıcaklık ayarı ürünün pişmesi için gerekli olan ortam sıcaklığıdır. Isı şiddet ayarı ise fırının içinde oluşturulan sıcaklığın ürüne etki etme şeklidir. Fırının çeşit ürün pişirme fırını olmasındaki en önemli özellik ısı şiddet ayarı yapılıyor olmasıdır. Maestro serisi fırınlarda ısı şiddet ayarları, üst ve alt ayarların dışında bir de kapı bölgesi şiddet ayarı şeklinde yapılmaktadır. Bu sayede pişirilen ürünün tabanının nasıl pişmesi gerektiğini, üstünün nasıl renk alması gerektiğini, içinin yumuşaklığını ayarlamak mümkündür. Baklava gibi özel ürünlerde, ürünün orta katlarına kadar istenilen pişirme bu özellik sayesinde elde edilir.

Sıradan bir termostat ayarlı fırınla yapılan seri üretimlerde birkaç pişirmeden sonra taban sıcaklığının üründen etkilenerek soğuduğu görülür. Özellikle fırın kapaklarının daha çok açıldığı pide, simit, pizza gibi ürünlerle, dondurulmuş ürünlerde bu sakıncalı durum daha fazla hissedilir. Isı şiddet ayarları seri üretimlerde fırının her bölgesinde ısının sabitlenmesini ve standart pişirmeyi kolaylaştırır.

Turbo ısıtma ne işe yarar?

MSG Maestro taban fırınlarda bulunan Turbo ısıtmanın ana amacı, taş taban fırınlardaki uzun süren ilk ısınma işlemini daha kısa sürede (yaklaşık %30) yapmaktır.  Bu sayede özellikle kışın yaklaşık 30-35 dakika süren ilk ısınmayı 20 dakikaya kadar kısaltmak mümkündür. Ayrıca pizza, pide, kır pidesi gibi yüksek ısıda pişen ve kürekle çalışıldığı için sürekli olarak kapının açılıp kapanmasını gerektiren ürünlerde, fırın sıcaklığının istenen seviyede kalmasına yardımcı olur. Böylelikle hiç bir sorun yaşanmadan bahsedilen tipte ürünler seri bir şekilde pişirilebilir.

Taş tabanlı fırınlarda hangi ürünler pişer?

Poğaçadan baklavaya, güveç yemeklerinden lahmacuna kadar her türlü ürünü bu fırınlarda pişirmek mümkündür.