Konveksiyon fırın nedir?

Basit olarak açıklarsak, fırının içindeki ayrı bir bölümde üretilen ısıyı, bir fan vasıtası ile pişirme bölümüne hava ile transfer ederek pişiren fırınlara konveksiyon fırın denir.

Her konveksiyon fırında unlu mamul pişer mi?

Evet, ama ne kadar iyi pişer tartışılır. Bu gün piyasada konveksiyon sistemli bir sürü fırın mevcuttur. Bunların büyük çoğunluğu aslında yemek pişirmek için tasarlanmış gastronorm yemek kabı ölçülerine uygun, görünüşte yüksek kapasiteli fırınlardır. Bu fırınlarda pişen unlu mamuller genellikle sağı-solu veya üstü-altı istenmeyen şekilde renk almış, içi hamur veya çok kuru kalmış, çıktıktan sonra da çabuk bayatlayan ürünler olabilirler. Görünüşte yüksek kapasiteli derken kastedilen de şudur; yemek, fırında pişmesi çok kolay bir üründür, fırının içine maksimum sayıda tepsiyi aralarında az aralıklar bırakarak sığdırabilirsiniz. Ama unlu mamul pişirilmesi için, havanın her tepsinin üzerinde ve altında uygun boşluklarda dolaştırılması gerekir. Bu yüzden aynı fırına daha az sayıda tepsi koyabiliriz. Yani 10 tepsili diye tanıtılan bir fırında 10 tepsi yemek ama sadece 5 tepsi unlu mamul çeşidini uygun bir şekilde pişirebilirsiniz.

Unlu mamul konveksiyon fırınları ise genellikle 60×40 cm unlu mamul tepsileri ile kullanılırlar ve tepsi aralıkları unlu mamul pişirmeye uygun ölçülerdedir. Bu tip fırınlarda unlu mamullerin bir çoğunu problemsiz pişirebilirsiniz.

Konveksiyon fırında hangi unlu mamul çeşitleri pişirilebilir?

Tüm mayalı hamur ve börek çeşitleri ile hazırlık (pandispanya), ekler, kuru pasta ve ekmek çeşitleri pişirilebilir. Konveksiyon fırında pişen ürünler daha fazla kabarır ve daha parlak gözükürler. Aynı zamanda taban fırınlarda pişen ürünlerden %10 daha düşük derecede ve %15 daha kısa sürede pişerler. Ancak konveksiyon fırının sistemden kaynaklanan bir etkisi de pişirme yaparken ürünün içindeki nemi almasıdır. Bu durum özellikle mayalı ürünlerin taban fırında pişmiş ürünlere kıyasla daha çabuk bayatlamasına sebep olabilir. Bu yüzden konveksiyon fırınlar sıcak satış denilen yöntemle, tezgâhta ürün azaldıkça yedeklemeye dayalı şekilde kullanılmalıdır. MSG AeroSmart konveksiyon fırınlarda bulunan basıca duyarlı iç baca sistemi sayesinde fırında pişirilen ürünlerin neminin mümkün olduğunca içeride kalması ve bayatlama süresinin uzaması sağlanmaktadır.

Konveksiyon fırında pişmeyen unlu mamul çeşitleri var mıdır?

Evet, baklava, pizza, pide, simit (kazan simidi-gevrek) gibi ürünler konveksiyon fırında pişirmeye çok uygun değillerdir. Bu tip ürünler taban fırınları ile piştiklerinde gerçek görünüm ve tadında pişerler.

Konveksiyon fırında pişirme bozuklukları neden oluşur?

Konveksiyon fırınlarda ideal pişirme için tepsi yüksekliği, ön ısıtma sıcaklığı ve pişirilecek ürünün ısısı (yeni hazırlanmış veya dolaptan çıkartılmış ürün) en önemli faktörlerdir. Kullanılan unlu mamul tepsi yüksekliği 3 cm’yi geçmemeli (ideal yükseklik 1-2 cm arasıdır), ön ısıtma sıcaklığı pişirme öncesi doğru ayarlanmış olmalıdır.

Ön ısıtma nedir?

Konveksiyon fırında pişirme işleminden iyi sonuç alınabilmesi için fırına tepsileri koymadan önce pişirilecek ürünün sıcaklığının biraz üzerinde ısıtılmasına ön ısıtma denir. Böylelikle fırına tepsiler konulduğunda düşen sıcaklık, çok kolay bir şekilde tolere edilerek uygun pişirme sıcaklığına kısa sürede ulaşılır. Ön ısıtma yapılmış bir pişirme işleminde ürünler daha kısa sürede, görünümleri daha kaliteli olacak şekilde pişerler. MSG AeroSmart serisi konveksiyon fırınlarda ön ısıtma işlemi otomatik olarak fırın tarafından yapılmaktadır. Kullanıcı sadece gerçek pişirme derecesini ayarlar ve ön ısıtma düğmesine bastığında fırın pişirme değerine en uygun ön ısıtma sıcaklığını kendisi ayarlar. Ön ısıtma bittiğinde ise sinyal ile haber vererek uyarır.

Defrost pişirme nedir?

MSG AeroSmart serisi konveksiyon fırınlarda bulunan bir diğer özellikte mayalama ve ön ısıtma yapmadan direkt fırına atılan ürünün pişirilebilmesidir. 6’lı fırınlarda 2 tepsi, 4’lü fırınlarda 1 tepsi olacak şekilde pişirilebilir. Amaç, gün içinde olası bir aciliyet durumunda en kısa sürede, az miktarda ürünü pişirmektir. Normalde buzdolabından (+6 C) çıkarılan ürün önce mayalama odasına konulur ve yaklaşık 20 dk. burada tutularak hamurun ve içindeki malzemenin kendine gelmesi sağlanır, sonra da ön ısıtması yapılmış fırına atılarak pişirme tamamlanır. Örneğin mayalı bir ürün için buzdolabından çıkarılması ve tezgaha konması arası geçen süre yaklaşık 40 dakikadır. Defrost pişime yaparak bunu 20 dakikaya çekmek mümkündür. Fırına tepsi konulup “Defrost pişirme” düğmesine basıldığında fırın önce kısa bir mayalama programı çalıştırır ve bitiminde ani ısıtma programına geçerek ürünü normalde mayalama+ön ısıtma+pişirme yapmışa yakın bir kalitede pişirebilir.

Akıllı Kapı Nedir?

Sadece MSG AeroSmart serisi konveksiyon fırınlarda olan kullanıcıya yardımcı otomatik bir işlemdir. Konveksiyon fırınlar genellikle dükkân içinde, sıcak satış için kullanılan fırınlardır. Fırını kullanan kişi aynı zamanda tezgâhla ve müşteri ile ilgilenir. Yoğun bir zamanda fırına koyduğu ürünlerin pişirme süresi bitiminde verdiği sinyali duyamayabilir ve ürünler 2-3 dakika dahi fazladan fırında kalırsa, bu tüm tepsilerin çöpe gitmesi ile sonuçlanabilir. MSG Smart serisi konveksiyon fırınlarda bulunan “Akıllı kapı” ile bu durumun önüne geçmek mümkündür. Ayarlanan pişirme süresi sonunda kapısının açılmadığını fark eden fırın otomatik olarak kapısını yarım açar ve üzerinde bulunan aspiratörlü davlumbazı çalıştırarak içini soğutur. Fırından alınmayan ürünler burada kalsa bile artık yanma ve bozulma tehlikesi içinde olmazlar.

Çift Emniyetli kapı nedir?

Konveksiyon fırınlarda pişirme sırasında içeride yoğun ve sıcak buhar oluşur. Pişirme sürerken veya süre bitiminde kapıyı açtığınızda, içeriden basınçla çıkan buhar yanıklara ve yaralanmalara neden olabilir. MSG AeroSmart serisi konveksiyon fırınlarda bulunan kapıda çift emniyetli elektromekanik kilitler bulunur. Bu kilitler ilk açılışta kapıyı sadece içindeki buhar tehlikesizce çıkacak şekilde az miktarda açılmasını ve uygun bir süre sonunda (5-6 saniye)tam olarak açılabilmesini sağlar.